Wordt cloud de nieuwe monopolist?

IBM domineerde de computermarkt van 1950 tot 1980. Microsoft nam het monopolistenstokje over en hield deze stevig vast tot eind jaren ‘90. Google sluit de rij en groeit almaar in haar monopoliepositie. Nu is het wachten op het nieuwe kindje in de klas. De kenners zetten hun geld in op de cloud. Steeds meer bedrijven outsourcen hun data naar de cloud en zijn afhankelijk van de condities en voorwaarden die hun desbetreffende cloud-provider stelt.

Als monopolist heb je geen sterke concurrenten en voel je geen prijsdruk. Je ontwikkelt een standaardprogramma, wat verkooptechnisch uiteraard een stuk aantrekkelijker is dan verschillende programma’s en versies. Het grote voordeel van een standaard is dat het de communicatie bevordert tussen personen. Het grote nadeel is natuurlijk dat je als gebruiker altijd te veel betaalt. En daar zit ‘em nu de pijn. Want is dat slimmigheid of misbruik maken van?

Een vooruitblik
IBM en Microsoft habben jarenlang een monopoliepositie genoten. Google en Facebook dragen de titel ook met trots. In ons eigen land zouden we Bol.com als monopolist kunnen aanwijzen, maar in de toekomst zal de cloud alleenheerser worden op het gebied van outsourcing. Hoe krijgt de cloud dit voor elkaar? Cloud wordt gezien als een efficiënte en goedkope manier om met rekenkracht om te gaan. Daarom is het vrijwel zeker dat we in de cloud vroeg of laat te maken krijgen met monopolisten.

De achterliggende logica
Cloud leveranciers willen op verschillende plaatsen aanwezig zijn (in lokale datacentra) om beschikbaarheid te kunnen garanderen, om aan wet- en regelgeving te voldoen en om de prestaties te kunnen leveren die de meeste organisaties verwachten. De uitgaven van infrastructuur die gedaan moeten worden om dit alles mogelijk te maken, lopen al snel in de miljarden.

Krachten bundelen
Het zal nog even duren voordat cloud-providers zich hebben weten te organiseren tot ondernemingen van het formaat GM, BP, Apple en Microsoft. Vele fusies zullen hier aan vooraf gaan. Naar verwachting zal de markt de boel weer rechttrekken. Tot die tijd blijven we Googlen en Facebooken en kijken we nieuwsgierig uit naar de cloud. Want de cloud is niet iets wat we kunnen negeren. Maar we ontkomen ook niet aan de oude zakelijke wetmatigheden. We zijn bereid een deel van onze vrijheid in te leveren om IT een stukje efficiënter te maken voor de onderneming. 1-0 voor de cloud.

Categorieën: Blog