‘Succesformule’ voor drukke levens

Al eerder hebben we topsport en ondernemen met elkaar vergeleken. Er komt heel wat bij kijken wanneer u een drukke baan heeft, een onderneming runt of een topsport beoefent. Hoe houden we dit vol? We spraken triatleet Hessel Dreteler. Eén van onze topsporters die wij sponsoren. Hij traint zo’n 12 keer in de week én werkt fulltime als Duurzaamheidsadviseur in Vastgoed. Wat is zijn ‘succesformule’?

Wanneer je 12 keer in de week traint als triatleet en daarnaast ook nog eens fulltime werkt, dan moet je wel erg fanatiek zijn, goed zijn in plannen en is sporten met de paplepel ingegoten. Let wel, als triatleet beoefen je namelijk drie sporten: zwemmen, fietsen en hardlopen.

Geen paplepel

“Nee, het is zeker niet met de paplepel ingegoten. Met het begin van mijn studie Economie in Amsterdam, ben ik ook begonnen met roeien. Op een gegeven moment werd ik hier steeds fanatieker in. Het fysieke deel wat je met je lichaam presteert, gaf zo’n voldoening. Tot 2013 heb ik deze sport gedaan. Omdat ik ook interesse in hardlopen had, ben ik toen met hardloopwedstrijden begonnen. Van 7 keer in de week trainen met roeien, ging ik naar 3 keer hardlopen in de week. Graag wilde ik nog iets ernaast doen. Wielrennen vond ik altijd al interessant. Zodoende was de stap naar de triatlon niet zo groot. Inmiddels ligt mijn focus op de hele triatlon. Deze bestaat uit: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42.2 km marathon lopen.”

Tips druk schema

Hoe combineer je topsport en een leven daarnaast? Of vul voor uzelf in: hoe combineer ik een drukke baan/onderneming en een druk [gezins]leven? Wellicht geeft het leven van Hessel ons inspiratie: “Voor mij is het heel vanzelfsprekend dat ik 12 keer train in de week, fulltime werk en aan wedstrijden meedoe. Het voelt voor mij niet als opoffering. Voor mij is het een kwestie van goed vooraf plannen. Ik weet hoe mijn week eruitziet en dat zijn gewoon de dingen die ik ga doen.”

Wel zijn er een aantal dingen die Hessel enorm helpen om dit drukke bestaan vol te houden:

– Ik heb een vast weekritme. Op vaste momenten heb ik iedere week dezelfde sporten.
– De dag energiek beginnen.Zo zwem ik vrijdagochtend van 7:00 tot 8:00 uur. Dan zit ik rond half 9 op een m’n werk en heb ik al gezwommen. Dat is zo lekker!
– Maandag is mijn rustdag en sport ik niet. Een dag in de week is nodig om te herstellen. Fijn om mentaal even niks te hoeven doen. Dan kijk ik ’s avonds een filmpje of doe ik dingen waar ik normaal niet aan toekom.
– Vrijdagmiddag iets leuks doen. Aanhaken bij een borrel bijvoorbeeld. Hoewel ik geen alcohol drink, is het fijn om aan het eind van de werkweek te ontspannen met vrienden.

Financiële inspanning

“Natuurlijk kost deze topsport financieel ook het nodige. De inschrijving voor wedstrijden en reizen zijn kostbaar. Zo heb ik onlangs een triatlon in Zwitserland gehad, waarvan het inschrijfgeld 700 euro is. Vervolgens moet je nog starten en je verblijf bekostigen. De kosten zijn misschien relatief hoog wanneer je het vergelijkt met een hardloopwedstrijd. Aan een triatlon kunnen namelijk ongeveer tweeduizend mensen meedoen. Over dit aantal worden de kosten verdeeld.”

Mogelijk gemaakt door?

“Daarom is het ook fijn om sponsors te hebben. Zoals Five Up, die mij financieel steunt. Een groot deel van mijn salaris gaat natuurlijk ook naar de topsport. Door de sponsoring is het mogelijk om mijn doelen te behalen. Zo kan ik mede door Five Up naar het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Dat is echt een doel die op mijn lijst staat.Vanzelfsprekend staat het logo van Five Up op mijn website én op mijn tenue. Tijdens alle Nederlandse wedstrijden, maar in september ook in Zuid-Afrika en hopelijk ‘ziet Five Up’ ook ooit Hawaï, wanneer ik daar mee doe aan het wereldkampioenschap triatlon.”

 

Categorieën: Blog