Hoe je nu ook de krochten van je computer kunt beveiligen

Er is vrijwel geen bedrijf meer te vinden die geen besef heeft van de noodzaak van digitale veiligheid. Natuurlijk is er een virusscanner en uiteraard een goede firewall. Maar hoe zit het eigenlijk met de beveiliging van de BIOS van je computer? En waarom zou je die moeten beveiligen? We leggen het graag uit.

Wat is BIOS?

BIOS is een afkorting van de Engelse term Basis Input/Output System. Iedere keer als je jouw computer opstart wordt er code ingelezen om het systeem op gang te krijgen. De eerste miljoen regels code heet de BIOS. Die zorgt ervoor dat je besturingssysteem wordt opgestart en ook tijdens het draaien van de computer verzorgt de BIOS bepaalde functionaliteiten binnen je RAM.

De BIOS is geen onderdeel van je besturingssysteem, maar is ingebouwd in de computer zelf. Je kunt het vergelijken met de donkere kruipruimte onder je huis waar je bij voorkeur nooit komt. Behalve natuurlijk als er problemen zijn…

Kwetsbaar voor cybercriminelen

En helaas gebeurt dat af en toe. Cybercriminelen, de slimme soort dan, hebben ontdekt dat als je de BIOS van een computer kunt hacken en daar malware installeert, er vrijwel geen virusscanner te vinden is die het kan vinden. En waardoor de online crimineel dus ongestoord zijn gang kan gaan op je computer. Met alle vervelende gevolgen van dien. In veel gevallen moet het complete moederbord vervangen worden, of zelfs de complete PC.

De BIOS is dus een zwakke plek voor iedere computer en dan ook nog eentje waar de meeste mensen geen weet van hebben. Het is alsof je wel je huis goed hebt bewaakt en aan elke deur een hangslot hebt opgehangen, maar vervolgens vergeten bent om het kelderluikje af te sluiten.

Sure Start

Gelukkig zijn er wel oplossingen beschikbaar. Een goed voorbeeld is Sure Start van HP. Zij maken gebruik van beveiligingssoftware die niet specifiek op zoek gaat naar malware, maar puur kijkt of de miljoen coderegels van de BIOS iedere keer wel hetzelfde zijn. Veranderd er ineens iets, dan wordt automatisch teruggegrepen op de laatste ongewijzigde versie.

Op die manier wordt het kelderluikje alsnog hermetisch afgesloten. Wil je meer weten over (BIOS) beveiliging, of hoe wij je daarmee kunnen helpen? Neem dan contact met ons op via 071-579 10 00. Of stuur een e-mail naar sales@fiveup.nl.

Categorieën: Blog