Formatteren, wipen of shredden? Denk na over datavernietiging.

In het huidige security tijdperk is het belangrijk dat harde schijven niet in de verkeerde handen vallen. Nu is er een aantal manieren om ervan af te komen. Zo kunt u kiezen voor formatteren, wipen of shredden. In dit blog leest u meer over het belang van datavernietiging en de bijbehorende opties.

Stel u staat voor een herinstallatie van het besturingssysteem of een complete vervanging aan pc’s binnen uw organisatie; dan is het zaak om na te denken wat te doen met alle ‘oude’ data. Uw harde schijven bevatten een schat aan vertrouwelijke gegevens. Denk hierbij aan prijslijsten, bankgegevens, wachtwoorden, e-mails, offertes, klant- en financiële gegevens. Een deel moet misschien worden overgezet, maar een groot deel is overbodig en dus niet langer nodig. Om ervoor te zorgen dat uw data niet in de verkeerde handen terecht komen, zetten wij de opties voor u op een rij.

Formatteren

Formatteren is het beschrijfbaar en leesbaar maken van een schijf voor een bepaald type besturingssysteem. Tijdens het formatteren wordt de schijf verdeeld in sporen en sectoren.
Uw data lijkt in eerste instantie van uw harddisk verwijderd. Maar dat is helaas toch niet het geval. Na een format is het goed mogelijk om de data gewoon terug te halen.

Wipen

U kunt ervoor kiezen om een harde schijf te wipen –wissen- als u de meeste gegevens voorgoed wilt verwijderen. Met deze techniek wordt bijna de gehele harde schijf leeggemaakt. Naast alle bestanden zal ook uw besturingssysteem verwijderd worden. Maar ook wipen verwijdert uw data niet volledig. Harde schijven bestaan uit sectoren en deze sectoren kunnen beschadigd raken. Dit worden ‘slechte sectoren’ genoemd. De slechte sectoren kunnen niet bereikt worden door wisprogramma’s. En daarom kunnen wisprogramma’s nooit een harde schijf volledig wissen, omdat harde schijven altijd slechte sectoren bevatten.

Shredden

Data verwijderen van uw harde schijf is dus niet hetzelfde als de data op uw harde schijf vernietigen. De bestanden op uw harde schijf worden alleen écht vernietigd, wanneer deze vele malen overschreven worden door andere bestanden wat zeer tijdrovend werk is, wanneer u de harde schijf letterlijk bewerkt met een hamer of wanneer u een professioneel bedrijf inschakelt voor het vernietigen van uw data.

Professionele datavernietiging

Er zijn diverse bedrijven in Nederland die gespecialiseerd zijn in datavernietiging. U kunt ervoor kiezen om uw data te laten vernietigen op een vernietigingslocatie, eventueel onder toezicht en/of terwijl dit op film wordt vastgelegd. Maar u kunt ook kiezen voor een shredder onsite. De datavernietiging vindt letterlijk voor uw deur plaats en dus onder uw toezicht. Als bewijs van de honderd procent veilige vernietiging ontvangt u een vernietigingscertificaat.

Wilt u er zeker van zijn dat uw data veilig en definitief worden vernietigd? Neem dan vrijblijvend contact op met ons en mail naar: sales@fiveup.nl of bel naar: 071 579 10 00. Wij verwijzen u graag door naar de juiste partner voor uw datavernietigingsklus.

Categorieën: Blog