Datacenters grootste punt van de managed services markt taart

Een datacenter is de digitale ruggengraat van een organisatie. In een ‘data centric’ wereld waar het gebruik en registratie van gegevens (big data) explosief toeneemt, neemt ook het belang van een kwalitatief goed functionerend en onderhouden datacenter toe.

Het is dan ook niet vreemd dat datacenters het grootste segment in de gehele Managed Services markt vertegenwoordigen, blijkt uit het grote Managed Services Market onderzoek van MarketsandMarkets eerder dit jaar. En dat Managed Services niet zomaar een term is, blijkt wel uit het feit dat de markt voor deze services in 2021 groeit naar ruim $242 miljard. Op dit moment is dat nog ‘maar’ $145 miljard; een groei van ruim 40%.

Nederland connectivity hotspot van Europa

Een van de ontwikkelingen op het gebied van datacenters is het ontstaan van zogenaamde colocatie datacenters. Colocatie is een dienst waarbij de klant een eigen server in een serverkast van de hostingprovider plaatst en zo profiteert van betrouwbare netwerkverbinding en stroomtoevoer. Nederland is met circa 90 colocatie datacenters in de top tien vertegenwoordigd. Dit komt door onze centrale ligging en uitstekende digitale infrastructuur.

Forse groei managed services markt

Het overhevelen van bedrijfsprocessen naar een externe partij met een hogere efficiëntie of lagere kosten als doel is de meest voorkomende definitie van managed services. Maar de volledige verantwoordelijkheid blijft bij de klant liggen. Onder de BV Nederland groeit het besef dat je ICT pas heel erg goed kunt uitvoeren, als het tot de core van je business behoort. En daar is dan ook de voorspelde groei van 40% in managed service markt diensten op gebaseerd.

Onderhoud door Third Party Maintenance loont de moeite

Hoewel de kosten van opslagcapaciteit dalen en ontwikkelingen zoals ‘open architecture’ kostenreducerend werken, blijft het onderhoud op de hardware een uitzondering op de regel.
Een bedrijf met serverpark, storage en werkplekken loopt vroeg of laat tegen onderhoudskosten aan. Tegenwoordig ben je als bedrijf niet per definitie afhankelijk van de leverancier van je hardware. In de huidige economische omstandigheden staan steeds meer bedrijven ervoor open om bij het aflopen van een onderhoudscontract te kijken naar een externe partij, Third Party Maintenance, die dezelfde service tegen meer aantrekkelijke voorwaarden aanbieden. En dat loont de moeite.

Voordelen van Third Party Maintenance:

  • Lagere onderhoudskosten: besparingen van 30 tot 70% zijn haalbaar.
  • Multivendor support: één flexibel contract voor systemen van verschillende leveranciers.
  • Ondersteuning na end-of-support datum van de vendor: geen gedwongen investeringen in nieuwe hardware.

Wilt u meer informatie over het beheer en onderhoud van uw datacenter? Neem dan contact op met ons. Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.

Mail naar: sales@fiveup.nl of bel naar: 071 579 10 00.

Categorieën: Blog